jessysmaland.blogg.se

2015-04-01
20:35:00

Förbannad!

Ja det blir man! Jag är förbannad, besviken, upprörd på mycket idag.
Igår den 31 mars, precis efter en föreläsning i skolan, fick jag ett samtal från ansvariga på mitt barns förskola. När dem ringer tror man alltid det har hänt något med ens barn så när det sa att det gällde annan information så blev jag lugnad. Tills jag insåg vad samtalet handlade om!
 
En man som jobbat på förskolan under en månads tid har fått misstanke på sig om att ha utnyttjat barn för sexuell posering (som det heter på juridiskt språk).
En flicka på en av avdelningarna på förskolan har berättat hemma om händelsen. Mannen har arbetat på alla avdelningarna på förskolan under en månad.
 
Flickan som berättat om detta var förmodligen i en ålder där man kan uttrycka sig alltså ca 4-5 år gammal.
De andra barnen på avdelningarna innehar åldern 1-3 år, i denna åldern kan man inte uttrycka sig på detta vis. Man har heller ingen tidsuppfattning, eller förståelse för vad som händer alla gånger och kan heller inte återberätta detta. Barn är helt utlämnade till situationer och människor omkring dem!
 
För att få mer information kring händelsen blir vi inbjudna till samtal kl 18.30 i matsalen på kvällen samma dag. Efter telefonsamtalet körde jag direkt för att hämta mitt barn. Jag kände mig illamående, äcklad och förbannad, upprörd och ledsen. Jag som hade tänk på detta så mycket, pratat om det med vänner att dessa saker kan hända. Så händer det, på min sons förskola. 
 
Under kvällens möte befann sig chefen vid utbildningsförvaltningen, rektor, förskolechef, polis, personal och föräldrar mfl. Föräldrarna fick ställa frågor, och ledningen pratade om händelsen.
 
Det var mycket känslor givetvis. Enligt chefen på utbildningsförvaltningen hade de kollat upp mannens brottsregistret, men de poängterade att man där inte kan få med allt, utom just grova brott ett såkallat skolutdrag.
Hmm där ställde sig många föräldrar frågande, och uttryckte att på deras arbeta kollar dem om människor som ska bli anställda har gjort några typ av brott, att det är en lätt uppgift att ta reda på.
Men enligt chef på utbildningsförvaltningen, nej att det inte har laglig rättighet att kolla upp hela brottsregistret. 
Jaha vad är det då för mening?? Ska en dömd människa få arbeta med barn? allra helst såhär små barn? 
 
Några föräldrar som kollat upp mannen, som man bland annat göra på nätet, hävdar att mannen är dömd för åtskilda åtalspunkter, har suttit i fängelse vid 2 tillfällen. Senast för 1 år sedan.
Det ska röra sig om misshandel, narkotikabrott, våld mot tjänsteman, olaga hot och misshandel mot före detta flickvän, skadegörelse m.m.
 
När jag hör detta blir jag som många väldigt chockade, ni menar att ni anställt någon utan att ta del av, inte fråga personen om han varit dömd, eller ens har rättighet att ta reda på detta? 
Jag tycker det är en stor jävla skam mot våra barn.
 
När någon av föräldrarna frågar om varför det inte under intervjun frågar personen om den blivit dömd tidigare? En enkel och väldigt viktig fråga. Varvid chefen på utbildningsförvaltningen menar att man kan inte kränka personer hursom. (Jag antar och hoppas att hon djupt ångrar vad hon just där sa)
 
Där brister det för mig, KRÄNKA? Vem kränker man om inte våra barn!!!!??? Föräldrar, förskolepersonal som ska jobba med personen, samhället m.fl. Är det inte barnens säkerhet vi skall tänka på i första hand, vi kan väl inte låta antalet gånger straffade människor gå och ta hand om våra barn? Var ligger pålitligheten i detta?
 
Och genom detta har vi nu en man misstänkt för att fotograferat en flicka på olämpligt vis, sexuellt.
Om han har gjort något annat vet vi inte (?)
Vi kan heller kanske inte bevisa att han har gjort det. JUST DÄRFÖR ATT BARN ÄR TOTALT UTLÄMNADE OCH INTE KAN UTTRYCKA SIG OCH INTE KAN FÖRSVARA SIG I NÅGOT SÅDANT!
 
 
 
Polisen kan inte gå ut med så mycket, utan menar att förundersökning pågår, de har gjort husrannsakan och ska kolla upp mannens dator, och övrig media. Hittar dem inget så vad händer då, jo då blir han släppt.
Han är för den delen redan släppt på fri fot. Och har du haft misstanke på dig om att ha begått något sånt här, så finns inte detta med i några register (förutom polisens privata misstanke-register. Ni kan ju tänka själva vad det i värsta fall kan innebära.
 
Jag ställer mig fruktansvärt frågande till rutinerna vid anställning. Och varför, varför, varför ska det behöva hända något innan man gör något!!!?? Alltid lika dant. 
Efter det som hände efter pedofilhistorien i Kalmarregionen på en förskola, så gick dem ut och vädjade till hela Sverige att inte vikarier eller nyantällda skall jobba helt själva med barnen, utan detta skall ske under uppsikt! Det ska inte finnas brister i dessa rutiner.
Dessa rutiner har dem inte på förskolan i Växjö, och det sa dem själva. Föräldrar igår på mötet vädjade om att då med detta se över dessa rutiner, för våra barns säkerhet!
 
Jag lider idag med föräldrar, barn och förskolans personal. Jag är idag lite mer besviken på mänskligheten! Och jag vädjar till alla håll uppsikt över era barn och er förskola, och jag hoppas att debatten kan leda någonvart, rutinerna måste ses över! Vi lämnar våra barn på förskolan mer än någonsin och vi betalar mycket pengar för denna barnomsorg, detta skall hålla högsta möjliga kvalitét och inte inbegripa att brottslingar kan gå runt obemärkt på våra förskolor!
 

Utdrag ur Smålandsnytt 2015-04-01:

"Den man som misstänks ha tagit sexuella bilder på ett förskolebarn i Växjö har dömts för flera brott, däribland misshandel och narkotikabrott.

Så sent som för ett drygt år sedan dömdes mannen till en månads fängelse för att ha misshandlat och hotat sin före detta flickvän och för att ha förvarat droger i lägenheten.

Enligt polisen begärdes ett så kallat skolutdrag ut från belastningsregistret på mannen i slutet av januari. Ett sådant utdrag måste alltid begäras av den berörda personen själv och sedan lämnas in till en potentiell arbetsgivare.

Men i ett sådant utdrag syns bara grova brott som mord, dråp, grov misshandel, människorov, grovt rån, barnpornografibrott och alla typer av sexbrott. Därför syntes alltså inte de brott, varav flertalet rör misshandel, som den i dag 27-årige mannen gjort sig skyldig till genom åren"

 
 
 
Kommentarer:
2015-04-01 @ 21:26:59

Kokar inombords just nu. Hade inte kunnat hålla min ilska tillbaka överhuvudtaget om det var på en förskola där min son går. Detta är en av anledningarna till att jag inte vill låta honom gå på förskola.

Usch usch usch usch usch. Fy fan för dessa människor.

2015-04-07 @ 17:22:33
#2: Jo

Konstigt att dom inte begärt ett intyg vid anställning från polisen! Det har i alla fall jag fått lämna vid anställning.. Hoppas allt ordnade sig (så gott det går)

2015-04-07 @ 17:23:12
#3: Jo

aahh såg att dom gjort det..

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: